Search
Close this search box.

Penggunaan Inode

Penggunaan Inode

Setiap fail pada akaun anda — termasuk e-mel, dokumen, folder dan apa-apa lagi — mempunyai maklumat yang disimpan dalam inod. Struktur data ini digunakan untuk menyimpan maklumat tentang setiap fail pada pelayan.

Bergantung pada akaun, akaun cPanel mempunyai “Had Lembut” sebanyak 150,000 fail. Ini bermakna apabila had telah dicapai, pengguna masih boleh memuat naik fail. Nombor inod mewakili jumlah bilangan fail dan folder yang terkandung dalam direktori.

Pada masa ini, lebih 400,000 fail dibenarkan pada akaun pengehosan kongsi. Jika akaun anda melebihi had ini, anda akan menerima pemberitahuan e-mel. Anda mempunyai satu minggu untuk mengurangkan bilangan inod dalam akaun anda di bawah had. Melepasi had ini dianggap sebagai pelanggaran Syarat Perkhidmatan yang boleh menyebabkan penggantungan. Walau bagaimanapun, kebanyakan akaun pengehosan kongsi belum pun menghampiri had 400,000 fail.

Sebaik sahaja anda mencapai had 1,000,000 inod pada akaun VPS anda, anda tidak akan dapat menambah lebih banyak fail.

Selepas memuat naik fail ke akaun mereka, pengguna tidak akan dapat menambah lagi apabila mereka melepasi had 1,000,000 inod setiap VM. Sebenarnya, ini bermakna pengguna tidak boleh memuat naik fail tambahan melepasi titik ini.

Pelayan dengan sistem fail pada pelayan khusus boleh mempunyai bilangan inod yang tidak terhad.

Anda boleh mengurangkan inodecount dengan memadamkan fail atau e-mel yang anda tidak perlukan. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun e-mel ke sistem setempat.

Dasar pelanggaran TOS Inode menyatakan bahawa ejen yang melanggar boleh ditegur kerana mengalih keluar 10,000 atau lebih fail tanpa kelulusan.